میگرن چیست؟

میگرن چیست؟

میگرن چیست؟

میگرن چیست؟

میگرن سردردی است که می‌تواند باعث درد شدید ضربان‌دار یا حالتی نبض‌دار شود و معمولاً در یک طرف سر احساس می‌شود. این سردردها اغلب با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا همراه است. حملات میگرن می‌تواند از چند ساعت‌ تا چند روز ادامه یابد و درد آنچنان شدید باشد که در فعالیت‌های روزانهٔ شخص اختلال ایجاد کند. شاید اگر بگوییم میگرن چیزی بیشتر از یک سردرد شدید ناتوان‌کننده است، اغراق نکرده باشیم!

برای برخی افراد، یک علامت هشداردهنده به نام ‌هاله یا اورا (Aura) قبل از سردرد یا همراه با آن رخ می‌دهد. ‌هاله می‌تواند شامل اختلالات بینایی، مانند جرقه‌های نور یا نقاط کور، یا سایر اختلالات، مانند گزگز در یک طرف صورت، یک بازو یا پا و مشکل در صحبت کردن باشد

انواع میگرن:

همانطور که قبلا نیز بیان کردیم میگرن انواع مختلفی دارد و میگرن خاموش تنها یکی از این هاست. گزینه های دیگر عبارت است از :

  • میگرن بدون اورا:این نوع میگرن زمانی رخ می دهد که افراد مرحله اورا را تجربه نمی کنند. بیشتر میگرن ها بدون این فاز رخ می دهد.
  • میگرن با اورا:در این نوع از میگرن افراد نشانه های فاز اورا را قبل از بروز فاز سردرد تجربه می کنند.
  • میگرن پایه ای:این شکل از میگرن نادر است و می تواند برای افراد ترسناک باشد. نشانه های چنین شرایطی در برگیرنده تاری یا دوگانگی دید، از دست دادن تعادل، غش کردن و مشکل در صحبت کردن باشد.
  • میگرن مربوط به فلج نیمه بدن:در طول این نوع میگرن فرد ممکن است بی حسی، ضعف یا فلج موقت یک طرف از بدن را تجربه کند
  • میگرن مربوط به فلجی چشم:این نوع نادر از میگرن باعث ایجاد ضعف در یک یا چند عضله ای می شود که چشم را حرکت می دهد. این شرایط بیشتر در افراد جوان بروز می کند.
  • میگرن Vestibular:افرادی که این نوع میگرن را دارند سرگیجه ای را تجربه می کنند که ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.

 

علت میگرن

سردردها علت های گوناگونی دارند. برخی تصور می کنند که سفت و محکم بودن عضلات و باز بودن یا گشادی عروق خون در سر مسبب وقوع سردرد است. در ابتدا تصور میشد که میگرن بدلیل گشاد شدن عروق در مغز رخ می دهد اما اکنون باورها نشان می دهد که میگرن، نتیجه تغییر در نوروپپتیدهاست (که بواسطه عصب تری ژرمینال در مغز آزاد می شود) که ماده P که یک ترکیب مرتبط با درد است را نشانه می گیرد.  زنان ممکن است به سردردهای شدید ناشی از نوسان هورمون استرادیول که احتمالا با استفاده از روش های هورمونی کنترل بارداری در طول دوران باروری و هورمون درمانی در دوران قاعدگی و یائسگی ارتباط دارد، آسیب پذیرتر باشند. به علاوه افت هورمون استروژن ممکن است دلیل میگرن های مرتبط با قاعدگی باشد.

عوامل اثرگذار در بروز میگرن

عوامل متعددی شما را مستعد ابتلا به میگرن می‌کنند که برخی از آنها شامل موارد زیر است:

  • سابقهٔ خانوادگی:اگر یکی از اعضای خانوادهٔ شما به میگرن مبتلاست، شما نیز احتمال بیشتری برای ابتلا به میگرن دارید.
  • سن:میگرن می‌تواند در هر سنی شروع شود، اما اولین میگرن اغلب در دوران نوجوانی رخ می‌دهد. میگرن در طول 30 سالگی به اوج خود می‌رسد و به تدریج در دهه‌های بعدی زندگی شدت کمتری پیدا می‌کند.
  • جنسیتزنان سه برابر بیشتر از مردان احتمال ابتلا به میگرن دارند.
  • تغییرات هورمونی:برای زنانی که میگرن دارند، سردرد ممکن است درست قبل از شروع دوره‌های قاعدگی، یعنی در نوجوانی یا کمی بعد از آن شروع شود. همچنین ممکن است در دوران بارداری یا یائسگی تغییر کنند. میگرن به‌طورکلی پس از یائسگی بهبود می‌یابد

 

تشخیص میگرن

اگر میگرن دارید یا در خانوادهٔ خود سابقهٔ میگرن دارید، یک پزشک آموزش‌دیده برای درمان سردرد به نام متخصص مغز و اعصاب احتمالاً میگرن را بر اساس سابقهٔ پزشکی، علائم، معاینهٔ فیزیکی و عصبی شما تشخیص می‌دهد. اگر میگرن شما غیرعادی یا پیچیده باشد یا ناگهان شدید شود، آزمایش‌هایی برای رد سایر دلایل درد انجام می‌شود. این آزمایش‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

ام‌آر‌آی (MRI): تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا اسکن ام‌آر‌آی از یک میدان مغناطیسی قدرتمند و امواج رادیویی برای تولید تصاویر دقیق از مغز و عروق خونی استفاده می‌کند. ام‌آر‌آی به پزشکان در تشخیص تومورها، سکته‌های مغزی، خونریزی در مغز، عفونت‌ها و سایر بیماری‌های مغز و سیستم عصبی کمک می‌کند.

سی‌تی اسکن (CT scan): اسکن توموگرافی کامپیوتری یا سی‌تی اسکن از یک‌سری اشعهٔ ایکس برای ایجاد تصاویر مقطعی دقیق از مغز استفاده می‌کند. این آزمایش به پزشکان کمک می‌کند تا تومورها، عفونت‌ها، آسیب مغزی، خونریزی در مغز و سایر مشکلات پزشکی احتمالی را که ممکن است عامل سردردها باشند، تشخیص دهند.

درمان میگرن

هدف درمان میگرن متوقف کردن علائم و جلوگیری از حملات آینده است و انتخاب درمان میگرن به چند عامل زیر ارتباط دارد:

  • فراوانی و شدت سردردها چقدر است؟
  • این موضوع که آیا سردردها با تهوع و استفراغ همراه است یا نه؟
  • سردرد تا چه حد ناتوان‌کننده است و سایر بیماری‌هایی که شخص دارد چیست؟

داروهای زیادی نیز برای درمان میگرن ساخته شده‌اند. این داروها به دو دستهٔ کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

داروهای تسکین‌دهندهٔ درداین نوع داروها که به عنوان درمان حاد یا توقف سریع نیز شناخته می‌شوند، در حین حملات میگرنی مصرف می‌شوند و برای متوقف کردن علائم طراحی شده‌اند.

داروهای پیشگیرانه: این نوع داروها برای کاهش شدت یا دفعات میگرن به طور منظم و اغلب هر روز مصرف می‌شوند.

راه پیشگیری از میگرن چیست؟

اگر مشکوک هستید که یک محرک خاص باعث میگرن شما می‌شود، مانند استرس یا نوع خاصی از غذا، اجتناب از این محرک ممکن است به کاهش خطر ابتلا به میگرن کمک کند. همچنین ممکن است به حفظ یک سبک زندگی به طور کلی سالم، از جمله ورزش منظم، خواب و وعده‌های غذایی و همچنین اطمینان از هیدراته ماندن شما و محدود کردن مصرف کافئین و الکل کمک کند.

اگر میگرن شما شدید است یا سعی کرده‌اید از محرک‌های احتمالی اجتناب کنید و همچنان علائم را تجربه می‌کنید، پزشک عمومی ممکن است داروهایی را برای کمک به جلوگیری از حملات بیشتر تجویز کند. داروهایی که برای پیشگیری از میگرن استفاده می‌شوند عبارتند از داروی ضد تشنج توپیرامات و دارویی به نام پروپرانولول که معمولاً برای درمان فشار خون بالا استفاده می‌شود. ممکن است چند هفته طول بکشد تا علائم میگرن شما شروع به بهبود کند

منبع

سایت پورطب

سایت مادرشو

سایت آزمایشگاه دکترشریفی

مجله سلامت